Američki Friport želi da ulaže u rudna nalazišta u Srbiji

Američka rudarska kompanija Friport Mekmoran zaniteresovana je da sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) "Bor" investira u istraživanje novih rudnih nalazišta u istočnoj Srbiji. Želja im je da njihovu metodu dubinskog istraživanja primene na postojećim rudnim ležištima kombinata bakra, poput Cerova, Čoka Marina i Borske reke, ali i na područjima oko njih. "Friport" (bivši Felps Dodž), istražuje taj region Srbije već 10 godina. RTB ima primamljive resurse, najinteresantnije u Srbiji, a možda i u Evropi. Buduća saradnje sa RTB-om ne bi se odnosila na postojeće rudne rezerve, već na nova rudna ležišta u okviru postojećih eksploatacionih polja. RTB će ugovoriti saradnju sa američkom kompanijom ukoliko dobije saglasnost resornog ministarstva i Vlade Srbije i tek nakon konkretnog dogovora o obliku i vrsti saradnje. Saradnja sa rudarskom kompanijom Friport, koja godišnje proizvodi do dva miliona tona bakra i ima 13 rudnika u šest zemalja sveta, je više nego dobrodošla.

Američki Friport želi da ulaže u rudna nalazišta u SrbijiAmerička rudarska kompanija Friport Mekmoran zaniteresovana je da sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) "Bor" investira u istraživanje novih rudnih nalazišta u istočnoj Srbiji, saopšteno je danas u borskoj kompaniji.

"Želimo da našu metodu dubinskog istraživanja primenimo na postojećim rudnim ležištima kombinata bakra, poput Cerova, Čoka Marina i Borske reke, ali i na područjima oko njih", rekao je prilikom posete Boru direktor Friporta Vetres Mekenbi.

On je dodao da "Friport" (bivši Felps Dodž), istražuje taj region Srbije već 10 godina i da je uveren da je saradnja sa RTB-om pravi potez, bez obzira na to što je istraživanje veoma rizičan i mukotrpan posao.

"RTB ima primamljive resurse, najinteresantnije u Srbiji, a možda i u Evropi", ocenio je Mekenbi.

Direktor Friporta je rekao da se buduća saradnje sa RTB-om ne bi odnosila na postojeće rudne rezerve, već na nova rudna ležišta u okviru postojećih eksploatacionih polja.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski najavio je da će RTB ugovoriti saradnju sa američkom kompanijom ukoliko dobije saglasnost resornog ministarstva i Vlade Srbije i tek nakon konkretnog dogovora o obliku i vrsti saradnje.

"Saradnja sa rudarskom kompanijom Friport, koja godišnje proizvodi do dva miliona tona bakra i ima 13 rudnika u šest zemalja sveta, je više nego dobrodošla", istakao je Spaskovski.

Ponuda Friporta je četvrta u nizu ponuda RTB-u za saradnju u oblasti rudarstva.

Tokom septembra su zainteresovanost za preradu sirovine iz rudnika zlata Čoka Marin kod Majdanpeka potvrdile kompanije "Reservoir Minerals" iz Kanade i švajcarske kompanije "Glenkor" i "Trafigura".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik